Japonya´nın yeni öğretim yılı için hazırladığı ders kitaplarında, Korelilerin Dok-do, Japonların Takeshima(japoncada abambu adası anlamına geliyor) adasının Japonya´ya ait olduğu söylemi, iki ülke arasında gerginliğe sebep oldu.

İddiaya göre, Güney Kore’nin kontrolü altında bulunan Takeshima adaları, Japon ders kitabında Güney Kore’nin “işgali altında” olarak gösteriliyor. Amerika Birleşik Devletleri New Jersey Eyaletinde faaliyet gösteren Japon okulunda okutulan “Sosyal Bilgiler” kitabı bu eyalette yaşayan “Amerikalı” Korelilerin tepkisini çekiyor. İçerdiği “yanlış” ve “yanlı” bilgilerden dolayı başlatmış oldukları imza kampanyasıyla Amerikan Koreliler bu ders kitabının artık kullanılmaması gerektiğini ifade ediyorlar.

New Jersey eyaletinin Bergen County vilayetinin bir kazası olan “Oakland”da bulunan “New Jersey Japanese School”okulunun yetkilileri ifadelerinde şikayetin 21 Eylül’de kendilerine ulaştığını ancak gerçeği yansıtmadığını belirttiler. Okul, öğrencilerin “Sosyal Bilgiler ve Vatandaşlık” kitabında söz konusu Takeshima adalarının Japonya topraklarına dahil olarak gösterildiği bir haritanın bulunduğunu ancak kitapta hiç bir şekilde Güney Kore’nin illegal bir şekilde bu adaların kontrolünü elinde tuttuğuna dair bir ifadeye rastlanılmadığı şeklinde bir savunma yayınladı.

Okulun bağlı olduğu New York Japon Eğitim Enstitüsü Başkanı Miyuki Kuranishi “olayın dikkatle incelendiğini” ifade etti.

Güney Kore’de Dokdo adaları olarak da bilinen bu adalar 1945 yılına kadar Japonların kontrolündeydi. Japon ders kitapları yüzünden ortaya çıkan “gerginlik”aslında yeni sayılmaz. Güney Kore ve Japonya arasında yaklaşık 5-6 yıl önce, Japonya daki okullarda bu yeni ders kitaplarının okutulması iki ülke arasında diplomatik krize yol açmıştı.

Geçtiğimiz günlerde New Jersey’de yaşanan olay bu gerginliği Amerika Birleşik Devletleri’ne taşıyıp bu ülkede yaşayan Koreli ve Japonları karşı karşıya getirdi.

Bu konuyla ilgili Dr. Nuraniye Hidayet Ekrem tarafından yazılmış olan ” Asya’da Gerilim Tırmanıyor” son derece aydınlatıcı bir yazı. Yazıyı “Uluslarası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi” (TÜRKSAM) internet sitesinden okuyabilmeniz mümkün.

Hutopia editörleri site için haber seçerken tarafsızlık ve objektiflik ilkesinden sapmamaya büyük bir özen göstermektedir. Böyle bir haber-analizi yayınlarken gayet tabi amaç herhangi bir ülkenin -Japonya ya da Güney Kore- iç işlerine karışma veya politikalarını tenkit etmek değildir. Bu haberin bize düşündürdüğü, yurt dışında uzun yıllardır yaşamakta olan vatandaşlarımızın, yaşadıkları ülkelerde gerek basında gerek o ülkenin ders kitaplarında bulunan ülkemiz hakkında “yanlış” ve “objektif olmayan” bilgiler karşısında bazen yaşamak zorunda kaldıkları “çaresizliktir”.

Amerika’daki Korelilerin imza kampanyaları nasıl sonuçlanır bilinmez fakat Avrupa Ülkelerinde  ülkemizi kötüleyen ve hatta karalayan yayınlar karşısında “gurbette” yaşayan vatandaşlarımızın demokratik yollardan bunlarla cesurca mücadele etmeleri gerektiğini düşünüyoruz..