Genç Sanatçılar kendilerini Instagram üzerinden tanıtıyorlar
Sosyal Medya ya da Sosyal Ağ dediğimizde aklınıza ilk gelen nedir?
Facebook, Twitter, LinkedIn, Youtube, Instagram?
Eğer ilk dördünü bir şekilde kullanıyor iseniz ancak Instagram kullanmıyorsanız biraz çağdışı olduğunuzu söyleyebiliriz.
Linkedin halen profesyonel hayatta yeni bağlantılar kurabilmek, hatta yeni bir iş bulabilmek için son derece faydalı bir sistem.
Youtube deseniz 7’den 77’ye herkes tarafından yararlı yararsız halen video izlemek isteyenlerin vazgeçilmez adresi. Buna birde çocukların yoğun ilgiyle takip ettiği youtuber’ları ekleyebiliriz!
Facebook 10 yıl öncesine göre aynı amaçlarla kullanılmıyor, hele genç insanları facebook’ta bulmanız çok zor, Facebook günümüzde bir nev’i “emekliler cenneti”.
Twitter ilk çıktığında çok heyecan verici bir “buluş” olarak algılanmıştı, konsept çok güzeldi hem ksıstlamalrıyla hem de “periskop” gibi olanaklarıyla haberciliğe ve haberin yayılmasına yeni bir boyut kazandırmıştı. Oysa şimdi özellikle de ülkemizde, yalan haberin, boş konuşmaların, birileiyle atışmanın merkezi oldu, bir nev’i “troll” cenneti.
Gençlerin en çok rağbet ettiği sosyal medya platformu ise artık kuşkusuz Instagram. Kısaca fotoğraf paylaşıp üzerlerine yorum yapma platformu diyerek özetliyebileceğimiz ve Facebook’un tahtına çoktan göz dikmiş sosyal platform olduğunu da ekleyebiliriz.
Instagram kişilerin fotoğraflarını paylaşmasından öte, sanat dünyasını ve sanatçıların ürünlerini pazarlayabilmesi açısından da yepyeni imkanlar sunan bir platform. Youtuber’lardan sonra yeni şöhretler “İnstagramer”lar olacak gibi görünüyor.
800 milyon kullanıcısıyla INSTAGRAM çağdaş sanat piyasasının vazgeçilmezlerinden olmuş durumda.
Ariane Yadan 30 yaşında, Güzel Sanatlar Akademisi mezunu fransız bir fotoğraf sanatçısı, fotoğrafları bugüne kadar herhangi bir galeride sergileme imkanı bulmamış. Instagram sayesinde ilk fotoğraf satışını gerçekleştirmiş.
Paris’teli “Semiose” Modern Sanat Galerisi söz konusu sosyal medyada sanatçı Oli Epp’in eserlerini keşfediyor. Oli Epp Londra’lı bir sanatçı. Prestijli bir sanat okulundan mezun değil. Eserlerini havalı bir galeride sergileme fırsatı bulmuş bir sanatçı değil. Ancak Instagram’da 11.000 takipçisi var. Bu takipçiler arasında önemli modern sanat koleksiyoncular var. Oli Epp’in eserleri Instagram sayesinde peynir ekmek gibi satıyor.
Jean-Baptiste Boyer 27 yaşında, sanat eğitimi almamış bir sanatçı. İlk kişisel sergisini Paris’in önemli galerilerinden Laure Roynette‘te açıyor. “Sergi adaha açılmadanm önce satışların büyük bir bölümü Instagram üzerinden gerçekleşti. Sanatçımız Jean-Baptiste hesabına yeni bir eseri koyar koymaz eser satılıyor” diyor galeri sahibi. Ve ekliyor:”Instagram sayesinde pek çok genç sanatçıya ulaşabiliyoruz. Bu gençler eserleri koltuklarının altında galeri galeri gezmek istemeyen ya da cesaret edemeyen sanatçılardan oluşuyor. Doğrudan kendileriyle iletişime geçebiliyoruz. Eserleri Amerika Birleşik Devletleri ya da İngiltere’de kolaylıkla satabiliyoruz.”
Artsy*‘nin 2015 yılında yapmış olduğu bir araştırmaya göre koleksiyoncuların %51,5’i Instagram’da keşfettikleri sanatçıların eserlerini alıyorlar. Dünyada 1 Milyar kullanıcısıyla Instagram Modern Sanat eserlerinin satışının %75’ine ev sahipliği yapıyor.
Instagram Modern Sanat camiasında o kadar önemli bir yere geldi ki Perrotin Sanat Galerisi çareyi reklam ajansı BETC ile anlaşmakta bulmuş. Galeri takipçilerini bir yılda ikiye katlamış (200.000den fazla) galerinin sanatçılarında italyan Paola Piwi, Kaws ve Daniel Arsham’ın eserleri anında müsteri bulur olmuş.
Instagram sadece tatil fotoğraflarının eklenip beğeni beklediği bir platformdan genç sanatçıların eserlerini geniş kitlelere (hangi ülkede yaşıyor olursa olsunlar) tanıtma imkanı bulduğu bir platform olma yolunda emin adınlarla ilerliyor.
Artsy*: Artsy sanat koleksiyonerlerini bir araya getirmeyi hedefleyen online bir platform.