Amerika Birleşik Devletleri’ne Üniversite eğitimi için öğrenci göndermede Hindistan’ın Haydarabad şehri liderliği kimseye kaptırmıyor.

Microsoft CEO’su Satya Nadella aynı yolculuğu 80’li yıllarda yapmıştı. Üniversite öğrenimi için doğup büyüdüğü şehir olan Haydarabad’ı terk edip ABD’ye gitmişti. Satya Nadella bu yolculuğu yapan ne ilk ne de son Hindistan vatandaşıydı.

Yapılan yeni bir çalışmaya göre Hindistan’ın en büyük beşinci şehri ve Andhra Pradeş Eyaletinin başkenti olan Haydarabad şehri, ülkede ABD’ye üniversite öğrenimleri için öğrenci gönderen şehirler arasında listenin başında geliyor. Dünyada ise dördüncü sırada.

2008-2012 yılları arasında Haydarabad şehrinden ABD’ye 26.200 öğrenci gitmiş. Aynı dönem ilk 3’e giren şehirler:

1. Seoul (Güney Kore) : 56.503 Öğrenci

2. Beijing (Çin Halk Cumhuriyeti) : 49.946 Öğrenci

3. Şanghay (Çin Halk Cumhuriyeti) : 29.145 Öğrenci

Araştırmayı yapan Brooking Vakfının* verilerine bakıldığında ABD’ye öğrenci göndermede Çin Halk Cumhuriyeti açık ara birinci, Hindistan ikinci, Güney Kore üçüncü, Suudi Arabistan dördüncü ve komşu ülke Kanada’nın beşinci sırada olduğunu görüyoruz. Hindistan’ın bu konuda ilk 20’ye giren diğer şehirlerine baktığımızda Mumbay (türkçe bilinen adıyla Bombay) -17294 Öğrenci, Madras şehri (diğer adıyla Chennai) -9141 Öğrenci-, Yeni Delhi -8728 Öğrenci- sıralamasını görüyoruz.

 

Haydarabad’dan ABD’ye giden öğrencilerin genellikle ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Üniversiteleri tercih ettikleri dikkat çekiyor Brooking Vakfının yapmış olduğu “ABD Yüksek Öğreniminde Yabancı Öğrenciler Coğrafyası: Kökenler ve Hedefler” adlı araştırma. Aynı çalışma tercih edilen üniversitelerin ürettiği bilimsel makale sayısı ve yapılan akademik araştırmalar açısından çok yüksek seviyede olmayan üniversiteler olduğuna dikkat çekiyor.

 

Hindustan Times’ın haberine göre, titizlikle seçilmemiş ABD üniversiteleri, Hintli öğrencileri, memlekette bıraktıkları endişeli anne ve babaları saymazsak okyanus ötesinde oturma izni konusunda ve genel ABD yasalarına karşı “sıkıntılı” durumlara sokuyor,

 

Hintli öğrencileri bekleyen tehlikeler ve zorluklar, -akredite olmayan ve memleketine döndüğünde denklik alamayacakları üniveritelerde okumak, oturma izninin geç çıkması, kalacak ev bulammak vs.. gibi, aslında ABD’ye giden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler içinde geçerli olduğu gibiyurt dışında okumayı düşünen tüm üniversite öğrencileri için geçerli.

 

 

Net sayısal değerlere ulaşamasakta ABD’ye her yıl üniversite eğitimi için (Lisans, Lisansüstü ve Doktora düzeyinde) çok sayıda Türk öğrencinin gittiğini biliyoruz. Brooking Vakfının yapmış olduğu çalışmada ABD’ye öğrenci gönderen ülkeler arasında ilk 10’da olmasak bile ülkemizden ABD’ye (ve hatta Kanada) giden öğrenci sayısının her geçen yıl arttığını biliyoruz.

Sadece ABD değil, ülkemizden her sene yurt dışına -üniversite öğrenimi için- kaç öğrencinin gittiğini tam olarak bilemesek de, tercih edilen ülkeler arasında liste ABD’nin liste başında yer aldığı ve en çok tercih edilen bölümün “İşletme” olduğu kesin.

*Brooking Vakfı merkezi ABD’nin Washington D.C.de bulunan ve başkan yardımcıları arasında Kemal Derviş’inde bulunduğu bir “think tank” yani bir nevi düşünce klubü. Amacı tüm think tank’lerde olduğu gibi -sizin tahmin ettiğiniz gibi- bilginin herkes tarafından paylaşılabilmesi, toplumların demokratikleşmesi ve demokratik olmaya devam etmesi, finans ve ekonomi trendleri gibi konularda araştırmalar yapmak ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmak.

 

Amerika’da Üniversite Eğitimi hakkında bilgi almak için tıklayınız.