GlaxoSmithKline (GSK) ile beraber çalışan Québec?de Université Laval?daki araştırmacılar Alzheimer?a karşı beyindeki savunma mekanizmasını hareket ettiren bir yol buldular. Bu buluş Alzheimer hastalığını önleyecek bir aşı geliştirilmesinin kapılarını aralayacak nitelikte.

Alzheimer hastalığının bilinen en önemli özelliği beyindeki amyloid beta olarak bilinen toksik molekülü harekete geçirmesi. Sinir sistemi koruyucuları mikroglial hücreler ise beyinde ?senile plaque? olarak adlandırılan bu maddeyi biriktiren moleküle karşı ne yazık ki etkisiz kalıyor.

Araştırmacılar ise bu toksike karşı beynin savunma mekanizmasını harekete geçiren bir molekül keşfettiler. MPL (monophosohoryl lipid A) molekülü GSK şirketi tarafından uzun yıllardır aşılarda kullanılanılıyor. Yani tamamen güvenilen bir molekül.

MPL molekülü Alzhemier belirtileri gösteren farede uygulandığı zaman 12 haftalık bir süre içerisinde senile plaqueların %80?ini yok ettiği gözlendi. Ayrıca yapılan testler, farenin bu zaman dilimi içerisinde yeni şeyler ögrenebildiğini gösterdi.

Araştırmacılardan Serge Rivest : ?Yapılacak bir aşı Alzheimer hastalığı bulunan hastaların bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için kullanilabilir. Ya da Alzheimer riski taşıyan hastalara önleyici olarak uygulanabilir? dedi.