Avustralyalı bilim adamları jetlag ve uyku problemi olanlara çözüm getirecek bir gözlük ürettiler. Bu gözlükler sayesinde insan beynindeki biyolojik saat değiştirilebiliyor. İlaç yardımı olmadan bunu başarabilmiş dünyadaki ilk icat.

Biyolojik Saatimiz Nasıl Çalışıyor?

Retinanın iç kısmında ışığa duyarlı hücreler bulunur. Gün boyunca bu hücreler uyarılır, böylece beyin daha aktiftir. Hava karardığında ise retinanın iç kısmı melatonin salgılayan epifiz bezlerini uyarır. Uykumuzu getiren ise salgılanan melatonin hormonudur. Bizim için herşeyin yolunda olduğu zaman ise bu döngünün uyum içinde devam ettiği zamandır.

Fakat bu düzeni ne yazık ki her zaman koruyamayız. İnsomni problemi olanlar, saat farkı fazla olan ülkelere seyahat edenler veya gece-gündüz çok çalışanlarda biyolojik saat dengesini yitirebilir.

Gözlük Nasıl Çalışıyor?

Gözlüğün alt çerçevesinde bulunan LED?ler gün boyunca aldığımız ışık gibi retinadaki ışığa hassas hücrelere mavi ışık yolluyorlar. Bu hücreler uyarıyı hipotalamusta bulunan üst siyazmatik hücreye ulaştırıyor. Bu hücreler beyinde melatonin salgısını durduran sinir düğümlerini harekete geçiriyor. Böylece uyku 1 saat daha geciktirilebiliyor.

Nasıl Kullanılıyor?

Eğer yakın bir tarihte uyku düzeninizi bozacak bir seyahate çıkacaksanız seyahatinizden 3 gün önceden itibaren gözlüğün 30 ila 50 dakka arasında takılması tavsiye ediliyor. Eğer gerek duyulursada yolculuğunuzda vardığınız yerde de birkaç kere takılması öneriliyor. Şirketin internet sitesinde gözlüğü doğru dozda takmak için bir jetlag hesap makinası da bulunuyor.

Site: re-timer.com