Bazı bitkiler böcekler tarafından saldırıya uğradıkları zaman korunmak için böceklerin predatörlerini çağıran kimyasallar salgılarlar. Bitki davranışlarında uzman olan biyolog Ian Baldwin, tahta kurusu, tırtıl ve yabani bir ot olan Nicotianna Attenuata arasındaki benzer ilişkinin incelemiş. Baldwin ve ekibinin, Max Planck Enstitüsünde elde ettikleri bulgulara göre tütün tahta kurusu tarafından saldırıya uğradığında tahta kurusundan beslenen tırtılı kendine çeken bir kimyasal salgılıyor. Öte yandan tütünden HIPV geni kaldırılığında ise tütün tırtılı kendisine çekememekle beraber, iki kat daha fazla tahta kuruları tarafından parazitleniyor.

Akasya ve kavak ağaçları da kendilerini böceklerden korumak için çok ilginç bir yönteme başvuruyorlar. 20 yıllık çalışmadan sonra Baldwin, Nicotianna Attenuata?nın farklı tehlikelere karşı 950?den fazla kimyasal salgıladığını gözlemlemiş. Salgıladığı toksiklerden bir örneği de aşina olduğumuz, kasları felç etme etkisi olan nikotin. Ancak yabani bitkinin salgıladığı bileşiklerin çoğu ne yazik ki henüz keşfelidmiş değil.

Aynı yerde yürütülen başka bir araştırmada tütünün kendisini koruyumak amacıyla yapraklarına salgıladığı nikotine dayanıklı bir tırtıl incelenmiş. Gözlemlenen ilginç olay ise, tırtılı uzak tutan kimyasalın, zehirle alakası olmayan diterpen glüsid olması. Tütünden bu molekülü üreten gen kaldırıldığı zaman ise tırtılların bitki üzerindeki larvalarının 10 kat arttığı görülmüş.