İsveç?teki geçmiş yüzyıllardaki esnaf ve sanatkar modellerini yaşatan `SKANSEN` modelinin benzerinin Türkiye`de de uygulanması için çalışmalar başlatıldığı duyuruldu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, İsveç?in başkenti Stockholm?de geçmiş yüzyıllardaki esnaf ve sanatkar modellerini yaşatan ?SKANSEN? modelinin benzerinin Türkiye?de de uygulanması için çalışma başlattıklarını, örnek uygulamayı Ahilik merkezi olan Kırşehir`de yapacaklarını belirtti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, yeni oluşturacakları modelin şehirleri kirleten değil güzelleştiren, yerli ve yabancı turist çeken yeni bir model olduğunu kaydederek, ?Bu sistemle 81 ildeki meslek dallarının tamamını 13`üncü yüzyıldan günümüze giyilen işçilik elbiseleri ile üretip, bu meslekleri yaşatmaya çalışacağız? ifadesini kullandı.

Yapılacak çalışmaların ardından uygulamayı Antalya, İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi büyükşehirlerde de hayata geçirmeyi planladıklarını bildiren Palandöken, açıklamasında şunları kaydetti:

?Oluşturacağımız modelin ülke turizmine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Yeni sistemde jiletle değil ustura ile tıraş yapan berberler, ekmek pişirilen tandırlar, atlara nal üreten ve çakan nalbantlar, yorgancılar, semerciler kısacası 13`üncü yüzyılda hangi meslekler varsa bunların hepsi yeniden olacak. Bu meslekleri yaşatarak iç ve dış turizmde büyük katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.?

İsveç’in başkenti Stockholm’de bulunan Skansen bünyesinde, bir açık hava müzesi ve bir  hayvanat bahçesi barındırmakta.  1891 yılında Arthur Hazelius tarafından kurulmuş olan Skansen ziyaretçilere geçmiş yüzyıllarda geleneksel İsveç hayatının nasıl olduğuna dair bir fikir veriyor.  İsveç’i ziyaret eden turistlerin uğrak yeri olan Skansen’de geleneksel İsveç el sanatları örnekleri bulunabildiği gibi, çeşitli yüzyıllardan kalma, en fakir köylüden büyük aristokrata kadar, İsveç’in dört bir yanından çeşitli tarzlarda evler görmek mümkün.

Skansen'de geleneksel bir Değirmen