KORSAN PARTİ’nin kurucusu, Avrupa Parlementosu milletvekili adayı İsveç’li Rick Falkvinge: Evet, uyuşturucu kullandım, İsveç artık gerçekçi olmalı.

 

Korsan Parti’nin* kurucusu (PiratPartiet), İsveç’İn Avrupa Parlementosu Milletvekili adayı Rick Falvinge adının “uyuşturucu kullanmış” olan adaylar listesinde açıklanmasının ardından bu duruma İsveç Haber Portalı The Local SE aracılığıyla cevap verdi.

21. Yüzyılın başlarındaki en yenilikçi siyasi hareket olan Korsan Parti'nin kurucusu Rick Falkvinge

 

“Hayır uyuşturucu denemedim, uyuşturucu kullandım ve çok iyi vakit geçirdim, bütün mesele bu. İsveç’in uyuşturucu ile mücadele yöntemleri son derece ikiyüzlü. İsveç’li “elitler” gerçekçi olmayı öğrenmeli. Herşeyden önce şunu kabul etmek lazım: insanlar hoşlarına gittiği için uyuşturucu kullanıyorlar.” diye ifade ediyor kendini lafı fazla dolandırmadan.

“Uyuşturucu kullanmanın bir kadeh şarap veya konyak tüketmekten hiç bir farkı yok. Burada görülen vatandaşın sağlıksız yemesine, içmesine müdahale gibi bir şey. Bu süreç kolluk kuvvetlerine hoşlanmadığı herkes üzerinde son derece agresif davranmasına imkan tanıyor. Bu ne kadar doğru İsveç’in sağduyulu vatandaşlarının bunun üzerine çok ciddi düşünmesi lazım. En “uyduruk” bir şüphe üzerine bile polis istediği kişileri tutklayabiliyor, ki genelde bunu o kişileri “taciz” etme amacıyla yapıyor.” diye ekliyor Falkvinge.

İsveç, “Uyuşturucusuz Toplum Vakfı”nın 20 yıllık mücadelesinden sonra 1988 yılında uyuşturucu kullanılmasını yasaklayan yasayı yürürlüğe koymuştu.

İsveç’in hükümette yer alan başlıca siyasi partilerinin hepsi “uyuşturucuya sıfır tolerans” politikasını benimsityor. Sadece Sol Parti (Vansterpartiet) narkotik maddelerin bireysel kullanılmasının serbest olmasını savunuyor.

Falkvinge’nin kurucusu olduğu Korsan Parti ise kişisel uyuşturucu kullanımının ve az miktarda üzerinde bulundurmanın tamamen serbest olması gerektiğini savunuyor İsveç’te.

“Ben ve kurucusu olduğum Korsan Parti, kanunların yürürlüğe girmeden önce çok ciddi düşünülüp üzerinde araştırmalar yapılması gerektiğini savunduk hep. İsveç’te tüm hükümetler, geçmişten bu yana, kanun çıkarma konusunda, “narsist” bir yaklaşım içinde bulundu. Bazı konularda “öncü” bir ülke konumunda olmakla birlikte her alanda “öncü” olmaya çalışıyoruz bu da hiç gerçekçi bir yaklaşım değil” diyor ve ekliyor Falkvinge:

“İsveç’in uyuşturuculara karşı yaklaşımı uzun vadede yapıcı değil son derece yıkıcı. İnsafsız bir baskı politikası ile sorunların çözülebileceğine inanmak son derece yanlış. Açık ve net bir şekilde sorunlar toplum önünde tartışılabilmeli. Bu konuda detaylı bir araştırma yapıp sorunu tartışabilmeliyiz. Yetkilierin uyuşturucu konusunu “tabu” bir konu olarak görmesi ve bunu tartışmaktan kaçınması bence uyuşturucunun kendisinden daha büyük bir tehlike ülkemiz adına.”

 

Kendini hiç bir zaman "ağırdan satma" derdi olmayan Rick Falkvinge 2009 Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi İsveç'in Başkenti Stockholm'ün "Taksim Meydanı" sayılabilecek "Sergels Torg"da bildiri dağıtırken

 

 

2009 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oyların %7,1 kadarını elde eden Korsan Parti kendini Telif Hakları, “yasadışı” olarak film ve müzik indirme tartışmalarının ortasında bulmuştu. “Paylaşmak hırsızlık değildir” sloganıyla internetten herkesin film ve müzik gibi sanatsal üretimleri elde etmeye hakkı olduğunu savunan Korsan Parti bugün pek çok “tartışmalı” konuyada el atıyor.

İsveç Korsan Partisi dünyanın pek çok ülkesinde “Korsan Parti” oluşumlarına imkan tanıdı. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde anketler Partinin %1 ile %2 oranında oy alacağını öngörüyor.

 

Artık dünyanın her yerinde tanınan "Korsan Parti" logosu

 

5 yılda bir düzenlenen Avrupa Parlamentosu seçimleri bu yıl Avrupa Birliği üyesi ülkelerde 22-25 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek. Bu seçimler Avrupa Parlamentosu’nun 754 sandalyesini belirleyecek.

Rick Falvinge’nin kendi internet sitesini ziyaret etmek için tıklayın.

Editör’ün notu: Yakın bir zamanda Korsan Parti ve Rick Falkvinge(kendisiyle özel röportajımız olacak) ayrı birer yazı konusu olacaktır.