Fransa şarap üretimi ve ihracatında dünyada bir numara. Ülkemiz de dahil olmak üzere pek çok şarap üretici ülke olsa da (İtalya, Arjantin, ABD..) Kaliteli şarap dendiğinde akıllara hep fransız şarapları gelmekte. Gayet tabi iyi şarabın kendine has özellikleri var. Kadehte tortu olmaması, parıldaması, asiditesi ve şarap-yemek uyumu gibi birçok farklı kriter şarabın kalitesini belirlerken, en ana unsur şarabın ham maddesini oluşturan üzümü seçmek oluyor.

Fransa’nın kendi ülke içindeki tüketicisine en çok hitap eden ve belkide en geleneksel fransız şaraplarından biri olan “BEAUJOLAIS”(bojole), Fransa’nın Beaujolais bölgesinde yetişen ve gamay adı verilen bir siyah üzüm çeşidinden yapılmaktadır. Gamay üzümlerinden yapılan Beaujolais şarabının menekşe rengine benzeyen maviye dönük bir kırmızı rengi vardır.

Beaujolais şaraplarının serinleten ve ferahlatan bir tadı vardır. Meyve aromalarına sahip, yıllanmaya çok uygun olmayan hafif şaraptır.

Fransa’nın yurt dışına en çok ihraç ettiği şarap olan Beaujolais, her sene Kasım ayının üçüncü Perşembesi piyasaya sürülür. Amerika Birleşik Devletleri’nde tam da “thanksgiving” dönemine denk gelir Beaujolais’nin piyasaya sürülüşü. Bu dönem ABD’de en çok tüketilen şarapların başında gelir. Japonlar Beaujolais için kelimenin tam anlamıyla “çıldırıyorlar”! Her sene Kasım ayının 3. Perşembesi Beaujolais banyosu etkinlikleri bile yapılıyor.

Her sene ortalama 55 milyon şişe Beaujolais toplam 110 farklı ülkeye ihraç ediliyor. Beaujolais şarabının 6 ay içinde tüketilmesi öneriliyor, yıllandırmak üzere kavda muhafaza edilecek bir şarap değil.

Pek çok şarap uzmanının ve de şarap meraklısının favori şarabı olmakla birlikte, ülkemizde Beaujolais çok fazla tanınmamaktadır.

1987 yılından beri her sene BEAUJOLAİS şarabının yeni hasatının piyasaya sürülüşü dünyanın pek çok ülkesinde çeşitli etkinliklerle kutlanmakta.