2001 yılından beri her yıl 25 Nisan Dünya Sağlık Örgütü(W.H.O.) tarafından Dünya Malarya (Sıtma) günü olarak ilan edilmiştir. Unicef, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP)ortaklığı kapsamında gerçekleşen etkinliklerin amacı bu hastalıkla mücadele startejileri belirlemek ve hastalık konusunda toplumları bilinçlendirme çalışmaları yapmak, Dünya kamuoyunun dikkatini bu hastalığa ve hastalıkla mücadelede neler yapılabileceğini belirlemek

 

Malarya -sıtma- hastalığı Plasmodium adında bir parazitin sebep olduğu ve insana anofel sineği  tarafından bulaştırılan bir hastalıktır. Parazit insan vücuduna girdikten sonra karaciğerde çoğalıp sonrasında alyuvarlara saldırmaktadır.

 

Dünya Sağlık Örgütünün 2009 verilerine göre 225 Milyon kişi Malarya hastası ve aynı yıl 781000 insan hayatını bu hastalıktan kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında 5 yaş altı çocuk ve gebe kadınları bulmak mümkün. Malarya vakkalarının %80’i Afrika kıtasında- Orta Afrika- görülüyor.

 

Latin Amerika’nın bir kısmı, Asya’da Hindistan yine Malarya hastalığının sık görüldüğü bölgelerdir. Ayrıca her yıl tropik ve subtropik ülkelere seyahat eden batılı turistlerden 120 bini bu hastalığa yakalanmaktadır.

 

Tedavi edilmediği halde ölümcül olabilen Malarya 21. yüzyılın 10’da birlik dilimi çoktan geride bırakmış olsak da,  hastalığın görüldüğü ve zaten kalkınmamış bölgelerde halen insanların ölümüne sebep olabilmekte. Dünya Sağlık Örgütü’nün “ümit verici” açıklamaları ve Malarya ile mücadelede çok önemli bir yol katedildiğini açıklaması bu gerçeği değiştirmiyor ne yazık ki.