Her yıl Aralık ayı geldiğinde yıl sonuna geldiğimizi ve yeni yıla girerken kimlere hediye vereceğimizin listesini yaparız. Değer verdiğimiz ve önemsediğimiz buy kişilere nasıl bir hediye vereceğimiz, geçen sene vermiş olduğumuz hediyeden farklı, ve kendisinden aldığımız hediyenin altında kalmıyacak şekilde o kişiye en uygun hediye için zihnimizi epey bir yorarız. Bu yazının size bu konuda yardımcı olması çok büyük bir olasılık.

İster erkek, ister kadın olsun, her kadın hakları savunucusunun mutlaka okumuş olması gereken 17 kitabı ve yazarları sizin için tanıttık. Kadının toplumda sahip olması gereken yeri ve kadın haklarının önemini, kadınların dünyada bugünkü haklarına gelinceye kadar verilmiş olan mücadeleyi anlamadan, ?kadın hakları savunucusu? veya ?feminist? olduğunu bir insanın iddia etmesi, ?bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olmaya? benziyor maalesef. Özellikle ülkemizde kadın hakları mücadelesi içinde olan tüm aktivistlerin mutlaka okuması gereken kitapların kısa açıklamalarını bulabilirsiniz. AyrıcaYeni Yıl hediyesi olarak sevdiklerinizie ne alacağınıza daha henüz karar vermediysenizişte size bir kaç öneri. ?Ya daha önce bu kitabı okuduysa ?? diye endişeye kapılırsanız merak etmeyin %99,5 ihtimal okumamıştır!

1/ Outrageous Acts and Everyday Rebellions Gloria Steinem

 Gloria Steinem 1934 ABD doğumlu, feminist gazeteci, yazar ve kadın hakları savunucusu.Türkçeye çevrilmiş olan tek kitabı ?Revolution from within?* İçimizdeki Devrim 1993’te Altın Kitaplar tarafından yayınlanmış. 

2/ You Can?t Keep a Good Woman Down / Alice Walker

9 Şubat 1944 doğumlu ABD’li yazar ülkenin Georgia eyaletinde 8 çocuklu dar gelirli bir ailenin son çocuğu. Afrika kökenleri dışında genlerinde kızılderililik, irlandalılık ve iskoçyalılık bulunmakta. 1982 yılında yayınlanmış olan ?The Colour Purple? romanı Pulitzer ve Amercan book award gibi ödülleri kazanan ve yazarı dünyaca tanınmasını sağlayan eseridir. ( )

 

3/ Against Our Will / Susan Brownmiller

Susan Brownmiller 15 Şubat 1935 Brooklyn New York doğumlu ABD’li gazeteci, yazar ve aktivist.

1995 yılında New York Public Library bu kitabı 20. Yüzyılın en önemli 100 kitabından biri ilan etti.

 

4/ A Marriage Agreement and Other Essays / Alix Kates Shulman

 17 Ağustos 1932 doğumlu ABD vatandaşı Alix Kates Shulman, ülkenin en kuvvetli ve en etkili feminist yazarlarından. Kendisi Türkiye’de çok tanınmamakla birlikte feminist edebiyatın başta anglosakson dünyada olmakla birlikte tüm dünyada en çok tanınan yazarlarından biri. 1972 yılında yayınlanmış olan ? Memoirs of an Ex-Prom Queen? kitabı dönemin ?çok satanlar? listesinden ilk sıraya yerleşmekle kalmayıp feminist hareketin el kitabı haline gelmiştir.

5/ Dawn / Octavia Butler

Octavia Estelle Butler 22 Haziran 1947 ? 24 Şubat 2006, Amerikalı siyahi bilim-kurgu yazarı. ?Fledgling?* Yavru Kuş adlı kitabı türkçede yayınlanmış olan yazar.

 

6/ The Demon Lover / Robin MORGAN

29 Ocak 1941 doğumlu ABD’li şair, yazar, gazeteci. Uluslar arası feminizm hareketinin liderlerinden.?The Burning Time?* Yanma Zamanı türkçemizede çevrilmiştir. (Final Kültür Sanat Yayınları)

 

7/ Virginia Woolf: The Will to Create as a Woman Ruth Gruber

1911 doğumlu muhteşem bir hanımefendi olan Ruth Gruber 1935 yılında yazmış olduğu bu kitapta, Virginia Woolf’u ve seserlerini bir kadın yazar olarak feminist bir açıdan değerlendiriyor. ?Feminizm ve Edebiyat? konusunda fikir beyan etmeden mutlaka okunması gereken bir kitap ve başucu kaynağı. ?The Extraordinary journey of Ruth Gruber ? yazarın hayatının belgeseli ve ne kadar müthiş bir hanımefendi olduğunu seyredince daha iyi anlıyorsunuz.

 

8/ The Search for an Abortionist / Nancy Howell Lee

İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması, yani Kürtaj, yasal olmadan öncede, yasa dışı olarak ve son derece iptidayi koşullarda gerçekleştirliyordu. Yasal olmayan yollarla kürtaj yaptıran 100’ü aşkın kadınla yaptığı röportajlar ve araştırmalarla Nnacy Howell Lee detaylı bir şekilde kürtajın ve sonrasında kadınların yaşadıkları süreçleri göz önüne seriyor.

 

9/ Tempted Women / Carol BOTWİN

Köşe yazarı ve terapist Carol Botwin bu kitabında kadın “sadakatsizliğini” inceliyor. Toplam 600 röportaj ve vaka çalışmasıyla bu konuyu son derece objektif bir şekilde masaya yatırıyor.

 

10/ Wounded to Death Serena DANDİNİ

10/ İtalyan yazar Serena Dandini’nin kitabı gerçek olaylardan yola çıkılarak yazılmış. Kitap cinayete kurban gitmiş kadınların monologlarından oluşuyor. Hepside aile içi şiddet kurbanı. Hepsi eşleri tarafından öldürülmüş. Öncelikle tiyatro için yazılmış bu monologlar sonunda kitap halini almış. Son derece ilginç bir çalışma.

 

11/ Queens Consort Lisa Hilton

İngiltere’nin Traihi Kraliçelerinin tarihidir demiş bir araştırmacı yazar. Bu kitap İngiltere’nin 20 Kraliçesinin yaşamlarını mercek altına alıyor. Hayatlarının hükümdar olan eşlerinin hayatlarından çoğu zaman daha ilginç olduğunu keşfediyorsunuz.

 

12/Why I Wore Lipstick to my Mastectomy Geralyn Lucas

Yazar Geralyn Lucas’a 27 yaşında meme kanseri teşhisi konuldu. Dış görünüşe ve güzelliğe odaklı dünyada hastalıkla nasıl mücadele ettiğini anlatıyor.

 

13/ Domestic Affairs Joyce Maynard

Joyce Maynard 5 Kasım 1953 doğumlu ABD’li yazar. Dilimize çevirilen eseri “The Good Daugthers”* Çilek zlar adı altında yayınlanmıştır.(April Yayıncılık) Ancak Joyce Maynard’a şöhreti getiren yazdığı kitaplardan önce 18 yaşında Yale Üniversitesinde öğrenciyken o dönemde 53 yaşında olan ünlü yazar J.D. Salinger ile yaklaşık 1 yıl süren bir ilişki yaşamış olmasıdır. Yıllar sonra Joyce Maynard Salinger’in kendisine yazmış olduğu mektupları açık arttırmayla satmış ve Salinger hayranlarından tepki almıştı.

Kitabın ismi Maynard’ın gazetede kösesinden geliyor / “Domestic Affairs”-Ev İşleri- ismi Joyce köşe yazılarının başlığından alınmış. Bu kitapta Joyce çocuk yetiştirme ile ilgili çeşitli yazılarını ve makalelerini içeriyor.

 

14/ Free Woman Victoria Woodhull

?Free Woman? Özgür Kadın kitabında yazar Marion Meade gölgede kalmış, unutulmuş bir kadın hakları mücadelecisinin, bir kadın politikacının Victoria Woodhull’un(1838-1927) hayat hikayesini anlatıyor. Son derece “ilginç” bir hayatı olan Victoria Woodhull kadınlara oy hakkı konusunda mücadele vermiş ve 1872 seçimlerinde başkan adayı olarak ABD tarihinde ilk “kadın başkan adayı” olarak tarihe geçmiştir. Sadece feministlerin değil mutlaka herkesin okumasu gereken bir biyografi.

 

15/ The Wisdom of Eleanor Roosevelt

Kitapta Amerika Birleşik Devletleri’nin tüm zamanların en sevilen “first lady”si Eleanor Roosevelt’in özlü sözleri, mektupları, makaleleri bulabilirsiniz. Amerkalıların kalbini çslmış bu first lady’yi yakından tanımak için bu kitap iyi bir fırsat.

 

16/ At Eighty-Two    May Sarton

May Sarton 3 Mayıs 1912 ? 16 Temmuz 1995, Belçika asıllı ABD vatandaşı şair ve yazar.

“At Eighty-Two” Seksenikisinde, May Sarton bu hayattaki son yılını anlatıyor. Yaşlanmak ve ölüm üzerine mükemmel bir kitap. Kitabı okurken son derece güçlü bir kadının, bir sanatçının hayatına göz atıyorsunuz, yaşlanmanın kaçınılmaz süreçleriyle yüzleşen bir sanatçının.

17/ The WivesThe Women Behind Russia?s Literary Giants    Alexandra POPOFF

Alexandra POPOFF dilimize çevirilen tek eseri Sofiya Tolstoy’un biyografisi (İmge Yayınları). Popoff bu çalışmasında Sofiya’nın yayınlanmamış özyaşamöyküsünden, gerçek kamusal gerekse özel pek çok arşiv kaynağından hareketle, Tolstoy ailesine ilişkin yerleşik anlayışı sarsarak gerçeği gün yüzüne çıkarıyor. The Wives The Women Behind Russia’ Literary Giants*, Eşler: Rusya’nın Edebiyat Devleri arkasındaki Kadınlar eşlerinin desteği olmasaydı bu yazarlar Dünya Edebiyat Klasikleri arasında yer alan bu eserleri yazabilir miydi sorusuna cevap arayan olağanüstü bir çalışma.

Bu son kitaba gelince, “Her başarılı erkeğin arkasında onu destekleyen bir kadın vardır” sözü özellikle Rus Edebiyatı için çok doğru. Sofiya Tolstoy, Vera Nabokov, Elena Bulgakov daha bir çok yazar hanımı kitapta incelenmiş. Kocalarına adanmışlıkları, onlara verdikleri ilham ve kocalarının iyi koşullarda çalışabilmeleri için yaptıkları fedakarlıklar bu kadınları başlı başına birer kahraman yapıyor.