EPFZ – Zürih Federal Politeknik Okulu (İsviçre) araştırmacıları at dışkısında üreyen bir mantarın copsin adını verdikleri güçlü bir antibiyotik (mikropları öldürmeye yarayan bir madde) üretebildiğini keşfettiler. EPFZ tarafından 7 Kasım Cuma günü yayınlanmış olan basın bülteninde, ?copsin? maddesinin defensinler grubuna dahil olan bir protein olduğunu ve pek çok organizmanın mikroplara karşı mücadelede bu tür proteinler ürettiğini vurgulamaktalar.

Copsin molekülü gıda sanayisinde kullanılması beklenen bir madde olmayı vaad ediyor. Copsin listeria’ya karşı son derece etkili. Hayvansal gıdalarda görülebilen listeria, başta hamilelerde olmak üzere, bazen son derece ağır komplikasyonlara neden olabiliyor.

(Sağlıksız ya da uygun olmayan koşullarda hazırlanan gıda maddelerinin yenmesiyle insana bulaşan listeria, bazen salgınlar halinde enfeksiyonlara neden olabilen ve özellikle yaşlılarda, yenidoğanlarda ve bağışıklık sistemi çeşitli nedenlerle yetersiz olanlarda ölümcül enfeksiyonlara neden olabilen bir bakteridir. Ülkemizde de zaman zaman listeria salgınları yaşanmaktadır. )

Zürih Federal Politeknik Okulu keşfettikleri Copsin molekülü ile ilgili bröve başvurusunu vakit kaybetmeden yaptıklarını belirtiyorlar.