Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden zaferle çıkan Sosyalist Parti lideri François Hollande, seçimi kazanır kazanmaz soluğu Berlin’de aldı.

 

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi kim olursa olsun bu ziyareti yapmak zorunda olacaktı. Avrupa Birliği’nin ekonomik lideri olan Almanya’da,

 

AB’nin bundan sonraki rotasını belirlerken, güç dengelerinde geri planda kalmak istemeyen Fransa’nın ve onun yeni liderinin nasıl bir tutum sergileyeceği merak konusuydu.

?Despot? Angela Merkel karşısında bir önceki fransız cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy sürekli direniyordu ve ülkesinde AB konusundaki kararlarda liderliği tek başına Bayan Merkel’e kaptırmayacağı mesajını vermey ihmal etmiyordu.

 

 

Fransa’nın yeni lideri François Hollande ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel arasında planlanan görüşmenin sadece ?nezaket amaçlı?  ?hal hatır sorulan? bir ziyaret olmayacağı herkes tarafından bilinen bir gerçekti. Ekonomik önlemler, Yunanistan’ın akibeti, göçmen politikaları, uzun lafın kısası Avrupa Birliği’nin kaderini belirleyecek olan bu 2 ülkenin liderinin yoğun bir gündemi vardı. Bunların hepsi 1 saat sürecek bir görüşmede çözülmeyecekti. Ancak bu görüşme yeni bir diyaloğun başlangıcı olacaktı.

 

François Hollande Berlin’e gelmek üzere uçağa binmiş fakat uçağa yıldırım düşmesiyle geri dönmüş dolayısıyla buluşma gecikmişti.

 

AB politikalarında Merkel daha muhafazakar, Hollande ise daha cesur ekonomik atılımlar peşinde diye özetleyebiliriz. Bu 2 lider arasında AB’nin bir numarası olma konusunda mücadele devam edeceğe benziyor.

 

Ülkemiz açısından ise en önemli husus, bu liderlerin Türkiye politikaları. Merkel’in tutumunda bir değişiklik söz konusu olmayabilir.

 

Bu yüzden gözler artık Türkiye karşıtı tavırıyla tanınmış olan Sarkozy’nin yerine gelen Hollande’da.  François Hollande’ın Türkiye konusunda daha ?objektif? ancak insan hakları ihlalleri konusunda Sarkozy’ye oranla çok daha titiz olacağı düşünülüyor.