Dünyanın en gerçekçi insansı robotu ASIMO, yakın zamanda deneme amaçlı ailelerin yanında kalmaya başlayacak. Onların ev ihtiyaçlarını gidermeye çalışacak ve içki servisi yapabilecek.

Japonya’daki nüfusun ortalama yaşam süresi 82 ve her yıl giderek yaşlanıyor. Yaşlanan nüfus ile ilgilenecek gerekli insan sayısı ise Japonya’nın gelecekteki önemli sorunsallarından biri. Japonya’da tarım gibi temel ihtiyaç alanlarında istihdam oranları oldukça düşük çünkü gençler, başta teknoloji ve sanayi olmak üzere başka iş sahalarında çalışmayı tercih ediyor. Bunun için yaşlı nüfus, tarım sahalarında çalışmaya devam ediyor. Japonya’daki bazı firmalar, yaşlı nüfus için alternatif çözümler de üretiyor ve robotik teknolojileri, Japon halkı için bir ihtiyaç haline geliyor. Cyberdyne firmasının ürettiği robotik ürünleri, bu konuda örnek olarak verebiliriz.

 

Japonya’daki tsunamiden sonra nükleer felaket senaryoları, Japonya’da robotlara olan ihtiyacın gerekli olduğunu bir kez daha gösterdi. Radyoaktif alanlar ve nükleer sızıntıların olduğu bölgeler için robotlar bir gereklilik, özellikle insan sağlığını tehlikeye atmamak için. 5 Aralık itibariyle hala radyoaktif sızıntınınbulunduğu bildiriliyor.
Honda tarafından 1986 (25 yıl önce) yılından beri geliştirilen ASIMO, bugün 48 kilogram ve boyu 1 metre 30 santim. ASIMO, etrafındaki cisimleri algılıyor, merdivenleri inip çıkabiliyor, insan sesini algılayabiliyor, işitme engellilerle iletişim kurabiliyor ve hatta internete bağlanarak hava durumunu size iletebiliyor. Ana akım medya ve beyaz perdelerin robot teknolojilerine olan yaklaşımı ise oldukça farklı. Amerika’da Terminator, Matrix gibi yapımlar; yapay zekaya sahip robotların kendi bilincini kazanmasıyla insanlık için bir tehdit oluşturacağını betimlerken, Japonya’da bilhassa anime kültürü ile oluşan bir robot sempatizanlığı var.

Bundan 69 yıl önce ise Isaac Asimov, Üç Robotik Yasası için bu kuralları yazdı:

1- Bir robot, hiçbir şekilde insanoğluna zarar veremez; veya pasif kalmak suretiyle zarar görmesine izin veremez.

2- Bir robot kendisine insanlar tarafından verilen komutlara 1. kuralla çelişmediği sürece itaat etmek zorundadır.

3- Bir robot 1. ve 2. kurallarla çelişmediği sürece kendi varlığını korumak zorundadır.

 

Tüm bu gelişmelerin bizi nereye götüreceği ise asıl merak konusu. Peki ya siz, robotlarla birlikte yaşamaya hazır mısınız?