Sabah kaltığımızda ya da gün içinde uyanık kalabilmek, işyerinde etkin bir performans gösterebilmek için koyu bir kahve ( ister türk kahvesi, ister espresso) yardımımıza koşar. Ülkemizde demli çay kadar popüler olmasada, kahve tüketimi özellikle gençler arasında her gün artıyor.

Kahvenin içindeki kafein maddesi uyarıcı bir maddedir ve kişiye tetikte olduğu duygusunu verir. Yapılan yeni bazı bilimsel araştırmalar mavi ışığın kafein ile aynı etkileri gösterdiğine işaret ediyor.Üstelik kafeinin uykusuzluk, kahve tüketiminin sindirim sistemine olumsuz etkileri ve bağımlılık yapma gibi bazı olumsuz yan etkilerinden korunmuş oluyoruz.

İsveç’li bilim insanlarının yaptığı araştırmada (Mittuniversitetet) mavi ışığın insanların bilişsel fonksiyonları üzerine etkileri incelenmiş. Proje kordinatörü Martyn Beaven yoğun dikkat isteyen zihinsel performanslarda mavi ışığın olumlu etkilerini ispat ettiklerini söylüyor.

Araştırmacılar katılımcılar üzerinde denenen çeşitli testlerden önce ve sonra, dikkat, ?uyanıklık? ve yoğunlaşabilme kapasitelerini ölçmüşler. Bazı katılımcılar beyaz ışığa ve kafein yerine plaseboya, bir kısmı beyaz ışığa maruz kalıp ve 240 mg doz kafein almışlar. Bir diğer grup mavi ışığa maruz kalıp kafein yerine plasebo lamışlar ve son grup mavi ışık altında 240 mg doz kafein almışlar.

Kafein alan ve mavi ışığa maruz kalan gruplarda tepki süresi, karar verebilme ve yapılan işte kesinlik konusunda performansların diğer gruplara oranla daha yüksek olduğu görülmüş. Sadece mavi ışığa maruz kalan grupta ?yoğunlaşma? kabiliyeti diğer gruplardan daha yüksekmiş.

Son derece enteresan bir şekilde mavi ışığın olumlu etkilerinin mavi gözlülerde daha yüksek olduğuda bu çalışmada ortaya çıkmış.

Kimbilir belki gelecekte ofislerimizde kahve makineleri yerine mavi ışık yayan spotlarımız olabilir.