Beyin bir makinayı ya da bir robotu kontrol edebilir mi? Peki edebilirse neler yapabilir ve bunun hayatımıza nasıl katkısı olur?

Barcelona Üniversitesi?ndeki araştırmacılar insan beyniyle bir robotu kontrol eden bir sistem geliştirdiler. Beyin robotu kontrol etmekle kalmıyor, hatta kendini robotun vücudu olarak algılıyor. Sistem temel olarak iki unsurdan oluşuyor: kafatası derisine bağlanan elektrotlar ve deneyimi gerçekçi kılan, robotun gözünden bakılmasını sağlayan gözlükler. Robot beyinden gelen sinyalleri değerlendirerek hareket ediyor. Beyinden çıkan farklı sinyaller, robotun farklı hareketler yapmasına sebep oluyor.

Beyinden robota gönderilen sinyaller robotu hareket etmek için kullanılıyor ve insan, vücudunu kıpırdatmadan robotu hareket ettirebiliyor. Esas amaç ise robot yoluyla dünyayı engelli insanlara daha ulaşılabilir hale getirmek. Tabii bunun yanında bu teknoloji insanoğlunun ulaşamayacağı yerlere robotlar yoluyla ulaşmasını sağlayacak nitelikte.

Bu proje sayesinde ise insanlar istediklerini bir robotu uzaktan kontrol ederek elde edebilirler. Fakat bunu daha gerçeki hale getirebilmek için bir gözlükten fazlasına ihtiyaç var. Bu projeye bağlı olarak, İtalya? da araştırmacılar, yürümenin vücutta yarattığı etkiyi daha gerçekçi bir hale getirmek için yürürken insan vücudunun maruz kaldığı dinamiği hisettirecek bir koltuk geliştiriyorlar. Koltuk aldığı verilerle hareket ederek yürümeyi daha gerçekçi hale dönüştürüyor.

Bu proje aynı zamanda dizayn edilen sistemlerin daha doğru bir şekilde dizayn edilmesine de olanak sağlıyor. Robot sayesinde alınan elde edilen verilerle hangi tasarımın insan kullanımı için daha kullanılır olduğu bulunacağı umuluyor.