2012 Nobel Tıp Ödülünü KöK Hücre çalışmalarından dolayı John B. Gurdon ve Shinya Yamanaka aldılar.

John B. Gurdon ve Shinya Yamanaka 2012 Nobel Tıp ödülüne yetişkin hücrelerin kök hücre olarak programlanabilir olmalarını keşfetmelerinden layık görüldüler. Nobel Akademisi gelecekte pek çok hastalığın tedavisinde çığır açacağı düşünülen Kök Hücre Tedavilerini bu tercihiyle desteklemiş oluyor.

2012 Nobel Tıp/ Fizyoloji Ödülünü kazananların açıklandığı basın toplantısı:

Geleneksel olarak Nobel ödülleri arasında ilk açıklanan ödül olan Nobel Tıp ödülü 102 yıl içinde toplam 199 bilim insanını onurlandırdı.
1901 yılından beri dağıtılan bu ödül 1915,1917,1918,1921,1940,1941 ve 1942 yıllarında Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarından dolayı verilememişti.
Ödülü tek bir kişinin alabileceği gibi, 2 ya da 3 kişi de Nobel Tıp ve Fizyoloji ödülü paylaşabiliyor.
İstatistiklere baktığımızda bu ödül 38 defa tek bir araştırmacıya, 31 defa 2 kişiye, 33 defada 3 araştırmacıya birden verilmiş.

 

 

Nobel ödülünü daha çok kariyerinizin sonunda alabiliyorsunuz, ödülü alanların yaş ortalaması 57. 1923 yılında John Macleod ile birlikte İnsülin’in keşfinden dolayı ödüle layık görülen Frederick Banting ödülü aldığında sadece 23 yaşındaydı. Bu ödülü alan en yaşlı Bilim adamı* 1966 yılında kansere sebebiyet veren virüsler üzerine çalışmalarından dolayı Peyton Rous.

Bilim adamı derken cinsiyet ayrımcılığı yaptığımız düşünülmesin. Tahmin edebileceğiniz gibi bu ödülü alanların büyük bir çoğunluğu erkek. Başından beri sadece 9 kadın bilim kadını bu ödüle layık görülmüş. Bunların içinde AIDS hastalığına yol açan HIV virüsünü bulan ve Profesör Luc Montagnier ile birlikte bu ödüle layık görülen Françoise Barré-Sinoussi de var.

Marie Curie’yi unuttuğumuz sakın düşünülmesin, Madam Curie Nobel Ödülünü Fizik alanında almıştı (Henri Bequerel ile birlikte 1903 yılında).

Ülkemizde Nobel Ödüllerine olan ilgi Türk Yazar Orhan Pamuk’un 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü almasıyla artmıştır. Nobel (Bilim) Ödüllerinin Tarihçesi ve bu Ödüllere ismini veren Alfred Nobel ile ilgili çok fazla türkçe kaynağa sahip değiliz.

1961 basımı Kimya ve Atom Yük. Mühendisi Muammer Çetinçelik tarafından yazılmış “Alfred Nobel ve Armağanları” kitabı ülkemizde halen ilk ve tek kaynak olma özelliği taşıyor.